Case: Alma Mediaratkaisujen brändiuudistus

Brand Guide

Markkinointi­mysteerinä tunnettuuden kasvattaminen ja kilpailijoista erottautuminen

Oli tammikuinen tiistai-iltapäivä, kun Fearless Fletcher istuskeli tapansa mukaan vanhan puutalon natisevalla ullakolla. Toisin sanoen ihan omassa toimistossaan, jalat mukavasti pöydälle oikaistuna, piippu suunpielessä ja mieli mustana maailmankaikkeuden ratkaisemattomien mysteerien johdosta. 

Prrr… PRRR!!!! Puhelimen äkillinen ja odottamaton pärinä palautti hänet tähän todellisuuteen. Kesti hetken paikantaa ulvova kapistus ja muistaa, miten sen kanssa toimittiin. 

”Fletcher!” hän ärähti. Ehkä tympeämmin kuin tarkoitti.

Hetken aikaa linja rätisi, kunnes syvä miesääni kysyi: ”Haloo, Fletcher, oletko siellä? Täällä puhuu johtaja-Koskinen Alma Mediaratkaisuista.”

Johtaja-Koskinen… niinpä niin, pohti Fletcher selattuaan mielensä arkistoa. 

”Minulla on käsissäsi akuutti ongelma! Se on ratkaistava viipymättä”, Koskinen tykitti.

Salamana Fletcher oli hereillä. Hän tunsi johtaja-Koskisen ja tiesi miehen olevan liikkeellä tosi tarkoituksella. ”Kuvaile ongelmaasi”, Fletcher latoi yrittäen kuulostaa edelleen kylmän asialliselta.

Ja niinpä johtaja-Koskinen kertoi: ”Media-alalla kilpailu on brutaalia ja kohdeyleisöt äärimmäisen vaativia. Meidän on kasvatettava brändimme tunnettuutta ja erottauduttava kilpailijoista, keinoja kaihtamatta!” 

”Haluan vahvistaa mielikuvaa Alma Mediaratkaisuista laadukkaana tuloksellisten mainosratkaisuiden tarjoajana ja näyttäytyä digitaalisena, dataorientoituneena edelläkävijänä”, Koskinen jatkoi kiihkeää paasaustaan. 

”Haluan vahvistaa mielikuvaa Alma Mediaratkaisuista laadukkaana tuloksellisten mainosratkaisuiden tarjoajana ja näyttäytyä digitaalisena, dataorientoituneena edelläkävijänä”

Lopuksi hän heitti viimeisen pallon: ”Kohdeyleisö on markkinoinnin näkökulmasta Suomen vaativin. Se kattaa kaikki B2B- ja B2C-mainostajat sekä mainos- ja media-alan päättäjät. Pystytkö sinä auttamaan?”

Fletcher ei meinannut pysyä nahoissaan. Kaikki avainsanat kilahtivat juuri kirkkaina kuin markat pajatsoon. Mutta hänellä oli piinkova imago, josta oli pidettävä kiinni: ”Jaahans… Kuulostaa siltä, että käsissäsi on melkoinen mysteeri. Soitit oikeaan paikkaan!” 

Koskisen huojentunut huokaus kaikui pitkin linjoja.  

”Anna viikko, niin palaan valmiin ratkaisun kanssa”, tokaisi Fletcher hieroskellessaan jo käsiä yhteen.

Viikon päästä Fletcher tapasi johtaja-Koskisen internetissä sijaitsevassa kokoustilassa sovitun mukaisesti ja esitti ehdotuksensa:

”Ongelmasi ratkeaa uudella brändi-ilmeellä ja rohkealla markkinoinnin kattokonseptilla. Tärkeintä on luoda selkeä, erottuva identiteetti ja viestiä Alman erityisasemasta suomalaisten elämässä ja kohdeyleisöstä, joka kattaa kaikki espoolaisista yritysjohtajista utsjokelaisiin porofarmareihin.”

”Ongelmasi ratkeaa uudella brändi-ilmeellä ja rohkealla markkinoinnin kattokonseptilla. Tärkeintä on luoda selkeä, erottuva identiteetti ja viestiä Alman erityisasemasta suomalaisten elämässä ja kohdeyleisöstä, joka kattaa kaikki espoolaisista yritysjohtajista utsjokelaisiin porofarmareihin.”

”Kyllä, kyllä”, Koskinen myötäili.

”Alma koskettaa kaikkia. Oletko samaa mieltä?” Fletcher täräytti.

”Juu. Aivan ehdottomasti”, Koskinen nyökkäili.

”Siinä se siis on. Uusi konseptinne: Alma koskettaa kaikkia. Toisaalta se kuvaa kohdeyleisöjen ja medioiden moninaisuutta, mutta samaan aikaan se on tavoite ja ennen kaikkea elämänasenne. Se on rehellinen ja aito. Mikä parasta: se on totta”, Fletcher tokaisi. 

Hän veti syvään henkeä ja jatkoi: ”Mitä tulee brändi-ilmeeseen… Kun halutaan erottua, ei voida tukeutua mihinkään bulkkiratkaisuun. Ilmeeseen, jonka kuka tahansa voi ostaa kuvapankista ja jonka kaikki ovatkin jo nähneet tuhanteen kertaan.”

”Taidat olla oikeassa” tuumasi Koskinen.

”Siksi Alma Mediaratkaisujen uusi brändi-ilme koostuu Almalle täysin käsityönä suunnitellusta kuvituskuvasta ja säväyttävästä värimaailmasta, joka kuvastaa Alman asemaa maan johtavana mediatalona. Perinteikäs ja arvokas. Mutta samaan aikaan rohkea ja energinen”, listasi Fletcher.  

Koskisen suu oli rävähtänyt auki. Kesti hetken, kun hän kasasi itsensä: ”Näyttää ja kuulostaa todella hyvältä, mutta… kuinka tästä tehdään totta?”

”Näyttävä ulostulo olisi paikallaan”, tuumasi Fletcher ja jatkoi: ”Tarvitaan lanseerauskampanja Alman arvostetuissa medioissa ja uuden ilmeen mukaiset myyntimateriaalit. Lisäksi laaditaan brand guide, joka avaa Alman sisäiselle markkinointitiimille uuden ilmeen ja antaa ohjeet sen noudattamiseen eri tilanteissa.”

”Näin tehdään! Haluan lanseerata konseptin jo helmikuussa. Onnistuuko? Järjestämme silloin asiakkaillemme Alma Talk -tilaisuuden, johon haluan myös uuden ilmeen mukaisen avausvideon!” Nyt Koskinen oli jo ratketa liitoksistaan. 

”Toki. Kaikki hoituu!” lupasi Fletcher. Veti sitten syvään henkeä, kääri hihat ja ryhtyi hommiin.


Alma koskettaa kaikkia.
Alma koskettaa kaikkia.

Case: Alma Mediaratkaisujen brändiuudistus

Asiakas: Alma Mediaratkaisut

Tavoite: Kasvattaa tunnettuutta, erottua kilpailijoista

Ratkaisu: Uusi rohkea brändi-ilme sekä markkinoinnin kattokonsepti, joka auttaa Alma Mediaratkaisuja kasvattamaan tunnetuttaan laadukkaiden mainosratkaisujen tuottajana.

Kohderyhmä: Kaikki suomalaiset B2B ja B2C mainostajat sekä mainos- ja media-alan päättäjät


Alma koskettaa kaikkia -markkinointikonsepti lanseerattiin 2.3. järjestetyssä Alma Talk -tilaisuudessa avausvideolla.
Brand Guide


Brand Guide organisaation tueksi uuden ilmeen jalkauttamiseen kaikkiin markkinointitoimenpiteisiin.