Case IKI-Kiuas

Case IKI: IKI-miehen legenda ja ruotsalaisten suuri puhallus

Fletcher oli juuri astunut ulos kunnon löylyjen lempeästä syleilystä, sihauttanut auki raikkaan saunajuoman ja tuumannut mielessään, ettei tästä elämä enää parane, kun kylpytakin tasku alkoi väristä…

”Hiivatin kapine!” tulistui Fletcher tajutessaan mikä rikkoi hänen pyhän saunahetkensä. Viskatessaan muovi- ja metalli halon summittain kiukaan suuntaan hän erotti vanhan ystävän epätoivoisen avunhuudon…

”Fletcher, apua! RUOTSALAISET YRITTÄVÄT VARASTAA SAUNAN!” kantoi kiuaskauppias-Pöystin hätääntynyt huuto.

”Fletcher, apua! RUOTSALAISET YRITTÄVÄT VARASTAA SAUNAN!” kantoi kiuaskauppias-Pöystin hätääntynyt huuto.

”Mitähän…” Fletcher hivuttautui kohti ulvovaa puhelinta ja tunsi pulssinsa kiihtyvän.

”Fletcher, kuuletko sinä?! Kyseessä on kansallinen hätätila!” yleensä varsin rauhallinen ja temperamentiltaan tasainen Pöysti ulvoi jo hyeenan lailla. 

Vastahakoisesti Fletcher noukki luurin käteensä, pyyhkäisi pahimmat nokikokkareet kylpytakkinsa helmaan ja älähti: ”…yrittävät varastaa saunan? Mistähän muka? Teidän Saimaan-mökiltäkö?”

”Ei! Vaan Amerikassa!”

Kuin taikaiskusta kiuaskauppias Pöysti sai Fletcherin täyden huomion. ”Jaa, että Amerikassa. Se on paha. Mutta eihän ne jenkkipellet saunomisen päälle taida ymmärtää. Sauna on supisuomalainen juttu!”

”Niinhän se on,” totesi Pöysti, veti syvään henkeä ja jatkoi ponnekkaasti: ”Sinä tiedät sen. Minä tiedän sen. Ja koko Suomen kansa tietää sen. Jopa Unesco tunnustaa sen! Mutta kaikki amerikkalaiset eivät sitä vielä tiedä.”

”Ahaa! Ja annas kun arvaan: ruotsalaiset yrittävät väittää keksineensä koko jutun!” huudahti Fletcher tosiasioiden kolahtaessa pääkoppaan. ”Ihan sama kuin sen Joulupukin kanssa! Tämä vääryys on oikaistava ensi tilassa.” 

”Ahaa! Ja annas kun arvaan: ruotsalaiset yrittävät väittää keksineensä koko jutun!” huudahti Fletcher tosiasioiden kolahtaessa pääkoppaan. ”Ihan sama kuin sen Joulupukin kanssa! Tämä vääryys on oikaistava ensi tilassa.”

”Sauna is not ’made in Sweden!’” terotti Fletcher parhaalla rallienglannillaan.

”Hyvä, että olet kartalla,” tokaisi Pöysti: ”Tilanne on siis tämä: Amerikkalaisilla on kova hinku saunoa. Tarve on paisunut rapakon takana, kuin kauramaito pullataikinassa… ei vaan… No, unohda. Amerikan-markkinoilla ei ole tarpeeksi ymmärrystä siitä, mikä sauna on tai millainen on hyvä sauna, joten siellä myydään kaiken maailman höyryhuoneita ja infrapunakopperoita saunan nimellä! Ja juuri niin tekee eräs nimeltä mainitsematon ruotsalaisyritys. Korostan sanaa YRITYS.  Myydä nyt jotain säteilykoppeja saunoina! Saksassa moinen meno olisi laitonta! Ja sivistymätöntä se on kaikkialla. Olenpa muuten kuullut huhuja, että jopa jotkut suomalaiset suuryritykset ovat lähteneet tälle linjalle… ja siitähän ei seuraa kuin harmia.”

”Kauramaidon kohdalla peli taitaa olla menetetty, mutta saunan ideologiasta emme suostu luopumaan! Suomalaisilla ei ehkä ole juuri mitään, mutta niin kauan kuin meillä on sauna… niin kauan me olemme onnellisia. Ehkä maailman onnellisimpia…” oivalsi Fletcher.

”Kauramaidon kohdalla peli taitaa olla menetetty, mutta saunan ideologiasta emme suostu luopumaan! Suomalaisilla ei ehkä ole juuri mitään, mutta niin kauan kuin meillä on sauna… niin kauan me olemme onnellisia. Ehkä maailman onnellisimpia…” oivalsi Fletcher.

”Aivan niin,” puuskahti Pöysti. ”Meidän täytyy siis oitis kertoa amerikkalaisille suomalaisen saunan tarina. Minulla on muutama ideakin: IKI-mies!”

”Hikimies? Saunassa? No, enpä tiedä… kyllähän ne ruotsalaiset… brändääminen, mielikuvat ja…” mutisi Fletcher epävarmasti. Yleensä hän kuunteli ja kunnioitti asiakkaidensa näkemyksiä. He, jos ketkään, tunsivat bisneksensä ja asiakkaansa parhaiten, mutta nyt…

”Kuivaa korvasi, Fletcher! Sanoin I-K-I-mies. Karu ja karski suomalainen, joka lämpenee vasta kunnon löylyissä!” Pöysti väänsi rautalankaa kuin paraskin kiuaskeisari.  

”Olen kuullut, että amerikkalaiset pitävät tarinoista ja vahvoista brändeistä, mutta heillä on suhteellisen lyhyt keskittymiskyky,” Pöysi jatkoi. ”Verkkosivut on valmiina, mutta tarvitsen niiden tueksi jotain ekstraa! Jotain, joka takoo viestin perille minuutissa. On samalla informatiivinen sekä viihdyttävä.”

”Ahaa, tehdään siis lyhyt brändivideo!” Fletcher nappasi yllätyskopin kuin baseballin kierrepallosta. ”Näytetään amerikkalaisille karu ja karski IKI-mies ja tarinan sankarina on suomalainen sauna.”

”Mutta kiinnostaako saunat vain miehiä?” puntaroi Fletcher puoliääneen.

”Ehei,” naurahti Pöysti, ”jokaisen karun miehen takanahan on äiti. Tehdään video myös heille! Aloitetaan äitienpäiväkampanjalla, sehän on ihan kulman takana.”

Niin lähti liikkeelle legenda IKI-miestä ja hänen äidistään sekä samalla IKI-kiukaan Amerikan-valloitus. Suomalaisen saunan ja koko kansan ylpeyden ja kunnian puolesta! 

Lähdetkö mukaan taistoon?

Katso video ja selvitä mikä oikeasti tekee Suomesta maailman onnellisimman kansan?
Iki-mies ja löylyjen kuningatar

Kuvat IKI-Kiuas Oy. Kuvaaja: Jussi Judin. Fletcher suosittelee.